România pe harta sportului cu racheta care a cucerit întreaga lume
Aliss Radu, jucătoare profesionistă de padel: "Îmi doresc să fac o imagine publică padelului. Sunt convinsă că voi reuși să joc printre cele mai bune"
Astăzi vorbim despre un sport din ce în ce mai practicat în România, dar și la nivel mondial, în special de către amatori, despre care însă se știu puține lucruri. Am vorbit cu Aliss Radu, jucătoare profesionistă de padel din România, despre cum a ajuns la acest sport, de ce a creat padelul o emulație atât de puternică la nivel mondial în doar câțiva ani, costurile practicării, câștigurile obținute și ce trebuie să se întâmple ca acesta să-și continue dezvoltarea.
Aliss se situează momentan pe poziția 298 a clasamentului oficial al Federației Internaționale de Padel, participând anul acesta la șapte turnee în Europa din martie până în prezent (din categoriile FIP Bronze și FIP Silver). Partenera sa, Alena Vasileva, se clasează pe locul 179, ajungând până în semifinalele a patru turnee FIP Bronze organizate în Asia (Bahrain, Hong Kong II, Kazahstan și Indonezia II).
CulturaSport: Cum ai ajuns să joci padel și de cât timp o faci?
Aliss Radu: “Eu am experiență de 27 de ani în tenis. Am descoperit partea cu padelul dintr-o prostie, la noi în Craiova era un singur teren, în 2023, era mai mult de volei, dar avea și cușca de padel. Am fost cu colega mea de la antrenament, a zis să mergem să jucăm padel, mi s-a părut o prostie, racheta asta e de lemn, ce să fac cu ea? Am jucat o oră și asta a fost, nu m-a prins deloc.
În luna octombrie m-a contactat un băiat cu care eu jucam frecvent meciuri de tenis la dublu și mi-a zis într-o seară "Hai să jucăm padel, hai vino, te rog frumos, că o să vezi că îți place. Tu ești bună la tenis, e imposibil să nu fii bună la padel." Și într-adevăr, am fost să joc, am pierdut în trei seturi cu niște băieți care pe mine nu mă băteau la tenis, ceea ce m-a enervat. Și cam aia a fost, asta s-a întâmplat în octombrie, el mi-a zis că există turnee și m-a întrebat dacă vreau să vin în noiembrie la un turneu la Brașov. Erau 32 de echipe de fete, am rămas surprinsă, nu îmi venea să cred că avem atâtea jucătoare, erau peste 200 de jucători în total.
Am jucat primul meci împotriva a două fete care aveau deja 40 de meciuri, mă și gândeam cum am putea noi să le batem? Eu și partenera mea veneam din tenis, știam voleuri, eram mai agresive la lovituri și am primit reclamații că suntem profesioniste, deși jucam de o lună. Am pierdut în finala turneului, 7-6, 7-6, pe muchie.”
I-am zis colegei mele că e ultimul turneu pe care îl pierd în România! Așa a și fost, de atunci nu am mai pierdut.
CulturaSport: Ce s-a întâmplat de atunci până în prezent?
Aliss Radu: “Tot anul 2024 eu am făcut padel de capul meu, cum am văzut pe Youtube, i-am spus colegei mele de atunci că vreau să îmi dau o șansă, vreau să văd cum este să joci profesionist. Am încercat să merg cu colegele din România la turnee, nu a vrut niciuna, am găsit o fată din Serbia, i-am scris, ea fiind foarte populară pe Instagram. M-am văzut cu ea în octombrie la Belgrad, am jucat un turneu împreună, l-am câștigat, am făcut un plan, a zis să mergem în Spania să facem niște antrenamente, apoi am fost în Olanda.
Am fost în Olanda și eu m-am lipit foarte bine de echipa de acolo, am rămas doar o săptămână, dar atunci mi s-a dat totul peste cap în ceea ce înseamnă padelul. Nu am mai putut colabora cu ea, eu aveam altă viziune: îmi mai dau doar doi ani pentru padel să văd cât de sus pot să ajung, ea vrea să se distreze. Eu îmi aloc mie anul ăsta pentru a învăța și nu mă înteresează atât de tare să câștig, însă de la anul o să mă focusez pe victorii.
În padel am 4-5 luni de când un antrenor mă îndrumă și eu încă simt că deocamdată nu sunt suficient de pregătită încât să variez viteza și să mă adaptez la stilul de joc al adversarei, încă am foarte mult de învățat. Eu am automatismele din tenis, iau toate mingile rapid, aici este cumva invers.
Am jucat cu fata din Serbia 4 turnee, nu au fost cele mai strălucite, dar am strâns niște puncte, am mai jucat un turneu cu o tipă din Rusia cu care m-am înțeles bine și acum cred că am intrat în top 300. Mi-am găsit recent o fată din Spania și o să vin în Germania să mă întâlnesc cu ea și sper să colaborăm, e foarte bună și îmi doresc mult să jucăm împreună.
În momentul de față simt că de jucătoarele din top 80 nu pot să mă ating, oricâtă mână aș avea și oricât de bună ar fi ziua în care mă aflu. Mie mi-a plăcut foarte mult jocul de tenis la dublu și am fost foarte bună, dar încă sunt în urmă la padel, simt asta. Vreau să progresez și nu vreau să mă las până nu ajung în top 70-80.”
CulturaSport: Care sunt costurile și câștigurile acestui sport?
Aliss Radu: “Nu poți să spui că trăiești liniștit dacă ești jucător profesionist de padel. Am fost recent în Italia și am câștigat 113 de euro. În condițiile în care mi s-a anulat un zbor, am fost nevoită să iau alt zbor, mereu cheltui cam 600-700 de euro pe un turneu și încerc să merg cam la două turnee pe lună. Pot face asta pentru că ele sunt în weekend, de vineri până duminică, iar în timpul săptămânii pot să îmi fac treaba de antrenoare de tenis.
Sunt turnee săptămânale și ca să poți să acumulezi niște puncte, poți să te duci în Indonezia, în Thailanda, în țări unde e mai greu de ajuns din cauza costurilor cu deplasarea, iar echipe din Europa nu prea merg. Dacă te duci în Europa, e foarte greu să faci puncte, sunt multe echipe foarte bune.
Mă susțin singură, nu am niciun sponsor, nimic, mă ajută doar cei din Olanda cu echipamente sportive, rachete și îmbrăcăminte pentru că lor le place mult de mine, dar acesta este singurul meu ajutor, deși în padel toate fetele din Spania și absolut orice altă echipă are sponsori. Padelul este acum unul dintre cele mai populare sporturi, firmele pot să aibă vizibilitate foarte repede prin el, deoarece în padel te lasă să ai logouri pe tine, nu e ca la tenis.
Unui sponsor îi este mult mai ușor să aibă vizibilitate prin padel decât prin tenis. Toată lumea urmărește să investească în asta, prinde foarte repede la public, este foarte ușor de învățat și se construiește repede o comunitate. Majoritatea nu vor să audă de perfomanță că li se pare că e mai mult un joc. Dacă vrei să îți faci un business, investești în padel, pentru că sigur prinde, este cea mai bună afacere.
Tenisul este vizibil doar dacă turneul apare la televizor. Nu știe nimeni cine, când, unde joacă dacă nu e televizat. În schimb, padelul este vizibil de la orice nivel. La turneele pe care eu le joc, poți vedea toate meciurile de la sferturi în sus.”
Conform site-ului oficial al Federației Internaționale, padelul a fost inventat în anii ‘60 în Mexic, ajungând mai apoi în Spania în următoarea decadă. Încă de la începuturile sale, padelul a fost se pare un compromis creat de un iubitor de tenis care nu ar fi avut suficient spațiu în curte pentru a construi un teren de tenis. În 1991 în Spania s-a înființat Federația Internațională de Padel - un sport nou, dominat de spanioli și argentinieni. În anii ‘90, 11 federații naționale au luat naștere (șase în continentul american, cinci în Europa).
Padelul s-a dezvoltat rapid în special după anul 2019, când a fost creat circuitul FIP (Cupra FIP Tour - sponsor oficial fiind producătorul de mașini). Odată cu regulile de izolare și carantină, oamenii au văzut în padel un sport care să le permită nu doar să fie activi, ci și să socializeze și să se distreze alături de prieteni.
Ultimele date arată faptul că la nivel mondial peste 30 de milioane de jucători amatori practică acest sport. Structura turneelor este similară pe alocuri cu cea a tenisului. Există două circuite profesioniste: Cupra FIP Tour, cu turnee Bronze, Silver, Gold și Platinum (în cadrul cărora câștigătorii obțin 40, 80, 150, respectiv 200 de puncte) și Qatar Airways Premier Padel Tour, cu turnee P2, P1 și Major (în cadrul cărora câștigătorii obțin 600, 1000, respectiv 2000 de puncte). Calendarul competițional, în special în cadrul circuitului Cupra FIP Tour este extrem de încărcat, cu 10-20 de turnee din care poți alege în fiecare lună, lucru care permite sportivilor acumularea rapidă de puncte și care dovedește popularitatea padelului. Pe lângă acestea, în circuitul Premier Padel Tour există 8 turnee P2, 10 turnee P1 și patru turnee Major, plus turneul Finals la finalul anului.
Padelul are momentan statutul de ARISF (Association of IOC Recognised International Sports Federations) care este un pas important pentru recunoașterea sa ca sport olimpic. Ținta realizabilă pare să fie participarea la Jocurile Olimpice de Vară din Brisbane în 2032. Criteriul mai greu de atins momentan este numărul de țări și continente în care este practicat și numărul de federații naționale constituite.
CulturaSport: Padelul a explodat în ultimii ani. De ce s-a întâmplat asta, cât este de practicat în România în prezent, care sunt șansele ca acesta să devină sport olimpic până în 2032 și de ce unele cluburi din Suedia vând deja terenuri de padel?
Aliss Radu: “Padelul este un sport care creează dependență rapid și construiește foarte multe comunități, oamenii vin în găști mari să joace, ajută mult și că se joacă mereu la dublu. Sunt foarte mulți la nivel de începători, cele mai multe echipe sunt la aceste divizii și la cele medii. La ultimul turneu la care am jucat în București au fost 375 de persoane și au fost trei divizii de fete. Mă uit la fete care nu au făcut sport, au început de două-trei luni și vin și joacă de câteva ori pe săptămână.
La noi în Craiova, la terenurile pe care le avem, rezervările încep de la ora cinci după-amiază, se termină la cinci dimineața și sunt oameni care vin zilnic. Persoane care nu au făcut sport în viața lor au descoperit padelul și stau acolo tot timpul, vin grupuri de câte 16 oameni și joacă prin rotație ore întregi.
Este foarte greu să devină padelul sport olimpic, pentru că cele mai bune echipe din lume sunt din Spania și Argentina, nu există echipe care să poată bate aceste țări. Copiii care se uită la tenis pot vedea foarte multe, au turnee de Grand Slam, multe figuri și jucători foarte buni, dar copii la padel vezi doar în Spania.
Sunt cluburi la fiecare doi km, fiecare cartier are câte un teren de padel, acolo toată lumea joacă. Copiii încep să joace tenis, iar apoi la 12-13 de ani trec pe padel, nu există jucători profesioniști care să nu fi jucat tenis. Nu au jucat la cel mai înalt nivel, dar au jucat. E mult mai simplu să treci de la tenis la padel pentru că ai deja îndemânarea formată. Cred că se va ajunge la un moment dat la nivel mondial să fie un copil care va juca padel profesionist foarte bine fără să fi jucat tenis, dar e foarte greu.
Acele cluburi din Suedia care vând terenuri de padel second-hand nu au falimentat toate, doar mai restrâng din numărul de terenuri pentru că au apărut o mulțime de cluburi cu zeci de terenuri în toate orașele și nu erau atâția oameni.”
În Suedia, erau 560 de terenuri de padel în 2019 și peste 4000 în 2022. Deși mai multe cluburi au falimentat de atunci, creșterea a fost spectaculoasă, poate puțin prea optimistă la o populație nu atât de numeroasă.
Sunt singura nebună care vrea să joace internațional, dar sper să fac padelul cât mai vizibil, sper să fac parte și din Federația Română de Padel, să se creeze niște asociații, să ajute sportivii, pentru că știu că la tenis este groaznic. Vreau să am un cuvânt de spus în România legat de padel. Tot ce fac în tenis este exact din experiența mea, am trecut prin toate greșelile posibile pe care le pot face părinții și sportivii. Vreau să ajung cât de sus pot, să adun cât mai multe cunoștințe și să pot să ajut mai departe, dar prima dată trebuie să fiu acolo la acel nivel. În padel poți juca până la 45 de ani, nefiind atât de mult teren de acoperit, dacă te antrenezi și ai un regim de viață sănătos poți să joci mult timp.
CulturaSport: Ce îi lipsește padelului în România și de ce și-ar duce părinții copiii la padel?
Aliss Radu: “Eu acum mă duc la Europene, pentru mine este o onoare să reprezint România. Îmi pare rău că echipa nu are jucătoare profesioniste, eu sunt singura care joacă la un nivel înalt. Deși avem o șansă uriașă să ne calificăm mai departe, în faza a doua, nu știu dacă avem experiența necesară. Poate la băieți, dar nici ei nu au jocuri în afară.
Este foarte popular la nivel social ca divertisment, dar mai trebuie publicitate, prezență media. Atâta timp cât nu se anunță nimic la televizor și nu se spune nimic despre padel, nu se va întâmpla mare lucru. ”
Pe site-ul oficial al Federației de Padel din România, la secțiunea “Despre Noi” se precizează ca dată a înființării anul 2022. În 28 ianuarie 2025 vedem prima postare pe pagina de Facebook a Federației de Padel din România, care include o poză de profil cu logo-ul federației. Apoi, majoritatea postărilor sunt distribuiri ale celor de la Padel Center din Timișoara, clubul președintelui federației, Lucian Perescu. Ieri, 4 iulie, s-ar fi desfășurat și adunarea generală extraordinară a federației. Federația de Padel din România apare și pe site-ul oficial al Federației Internaționale de Padel, cu afiliere la aceasta din urmă în anul 2025.
Federația Română de Padel se află la început, padelul profesionist în România la fel și ne vom bucura să auzim de cât mai multe jucătoare și jucători. Potențial există cu siguranță și este foarte important ca acest sport să capete cât mai multă vizibilitate, iar activitatea federației este crucială aici.
Aliss Radu: “Mi-ar plăcea ca părinții să fie mai deschiși față de padel, nu îl văd la fel de fizic, dar pentru padelul de performanță trebuie să te antrenezi aproape la fel de mult ca la tenis. Nu e aceeași intensitate fizică pe teren, clar, dar antrenamentele sunt grele. România are un singur jucător care a jucat la nivel de juniori în turneele speciale internaționale, oamenii nu vor, m-am rugat de fete. Mai trebuie cel puțin doi-trei ani până să apară un părinte care să vrea mai degrabă să aleagă padelul decât tenisul.
Oamenii nu îl văd ca pe un sport care ar putea să aducă performanțe copiilor și este de zece ori mai scump. În tenis plătești dacă faci performanță, dar dacă ești amator nu ajungi niciodată la sumele pe care le dai ca amator la padel. Oamenii văd câștigurile din padel și sunt descurajați. Colega din Spania cu care aș vrea să joc a fost în top 20 în lume acum zece ani, s-a lăsat pentru că nu renta, s-a apucat de altceva.
Îmi doresc să ajut foarte mult cu totul, dar nimeni nu apelează la mine, îmi doresc să fac o imagine publică padelului. Sunt convinsă că voi reuși să ajung cât mai sus și să joc printre cele mai bune, dar vreau să îmi ajut și țara, măcar să se mai audă și de România, nu doar de Spania.
Să faci un teren de padel este mult mai simplu. Ca să faci un teren de tenis de zgură, ai nevoie de cel puțin o persoană să îl întrețină în permanență. La un teren de padel, investiția e doar la început și atât, apoi nu mai trebuie să îi faci nimic. Investiția totală este de maximum 30000 de Euro pentru un teren de padel și de aceea tot apar în multe orașe din România.”
Fiind încă un sport tânăr în continuă dezvoltare, observăm totuși caracterul recreațional pe care și-l menține și statutul momentan inferior tenisului. Pentru mulți, padelul este răspunsul pentru continuarea unei cariere sportive în cazul în care traseul inițial către tenisul mondial de elită nu a fost de succes.
Dacă ne uităm la clasamente, observăm faptul că padelul s-a dezvoltat mult mai rapid și temeinic în țările care au ajutat la profesionalizarea acestuia. În clasamentul actual masculin vedem doar două steaguri în top zece: patru argentinieni și șase spanioli. Cel mai bine clasat român este Cosmin Bardan, pe locul 516. În cel feminin, opt jucătoare din primele zece vin din Spania, doar una din Argentina și una din Portugalia. Aliss este cea mai bine clasată româncă, urmată de Ana Renata Ursu, pe locul 726.
Pozele folosite în acest articol aparțin arhivei jucătoarei.
Din pacate, foarte multe informatii false/eronate in acest articol. Cea mai bine clasata romanca este Raluca Sandu (nascuta in Romania, reprezinta Monaco la padel). Tot in clasament FIP, mai sunt si alte jucatoare romance profesioniste (da, exista, chiar daca Alice nu le recunoaste ca fiind jucatoare profesioniste) precum: Elena Bogdan, Giulia Roberta Naicu, Iulia Vodislav, Elisa Sararu si Cristina Aiello (pe acelasi loc cu Ana Renata Ursu). Doar pentru ca anumite persoane isi fac reclama singure, nu inseamna ca este si adevarat ceea ce spun. Din cele 7 turnee ale lui Alice, la unul nu s-a prezentat, la 4 turnee nu a trecut de primul tur unde a pierdut in medie cu 12-2 si la 2 turnee a pierdut din turul doi la fel. Tot ce face Alice este in interes personal si nu pentru promovarea padelului in Romania. Acest interviu reprezinta o parere personala si subiectiva a unei jucatoare de padel care a ales sa participe la turnee internationale. De curiozitate, cine o trimite sa reprezinte Romania la Europene si cine ii plateste tot? Sau nici asta nu stie, cum nu stie nici de ce scrie pe tricourile ei Federatia de padel din Romania...e un mister.